Vyberte reč krajiny, do ktorej chcete tovar doručiť. Podľa toho prispôsobíme stránku, aby ste si mohli vybrať dopravu a zaplatiť za objednávku.

Strava u zdravých ľudí

Ako by sme sa mali stravovať, ak sme celkom zdraví

Strava pre zdravie a rovnováhu Qi

To, či sme zdraví alebo chorí, ovplyvňuje kvalita a sila esencie zdedenej po našich predkoch, kvalita potravy a vzduchu, ktoré dýchame, a sila orgánov, ktoré premieňajú potravu a vzduch na čchi a krv. Správna strava môže výrazne prispieť k udržaniu a posilneniu nášho zdravia. Podľa čínskej medicíny je slezina najdôležitejším orgánom zodpovedným za premenu potravy na čchi a krv.

Funkcie sleziny podľa TČM

Slezina je v tradičnej čínskej medicíne kľúčovým orgánom pre tráviaci systém a celkové zdravie. Je synonymom trávenia. Je zodpovedná za premenu potravy a tekutín na Qi a krv, ktoré sú nevyhnutné pre všetky telesné funkcie. Dalo by sa povedať, že je palivom nášho tela. Slezina získava z potravy esenciu, ktorá sa potom využíva na tvorbu energie a vyživovanie celého tela. Správna funkcia sleziny je preto nevyhnutná na udržanie dobrého zdravia, silnej imunity a celkovej vitality.

Šťastná, rodina:, matka,, otec,, deti, syn, a, dcéra, beh, späť

Všeobecné zásady výživy zdravých ľudí na posilnenie sleziny

Zdravým ľuďom sa odporúča primerane sa stravovať, konzumovať kvalitné potraviny a prispôsobiť stravu ročným obdobiam.

  • Jedzte skutočné potraviny: Jedzte prírodné potraviny a vyhýbajte sa spracovaným potravinám. Iba skutočné potraviny dokážu dodať vášmu telu to, čo potrebuje. Len skutočné potraviny obsahujú dostatok kvalitnej čchi.
  • Jedzte pestrú stravu: Vaša strava by mala byť pestrá a vyvážená, mala by obsahovať komplexné sacharidy, kvalitné bielkoviny a veľa zeleniny. Odporúča sa konzumovať sezónne a miestne potraviny.
  • Jedzte varené potraviny: Vhodné je konzumovať varené potraviny vrátane zeleniny, pretože sú ľahšie stráviteľné a šetrnejšie k tráviacemu systému. Zelenina je vo všeobecnosti lepšia tepelne upravená ako surová. Odporúča sa varenie, dusenie a pečenie namiesto vyprážania a grilovania. Závisí to aj od ročného obdobia.
  • Pravidelná strava: Pravidelné jedenie v rovnakom čase každý deň pomáha harmonizovať Qi sleziny. Ideálne je jesť trikrát denne a vyhýbať sa "ďobaniu medzi jedlami".
  • Jedzte striedme porcie. Striedma konzumácia pomáha zlepšiť trávenie a vstrebávanie živín.
  • Varte a jedzte s rozvahou: Príprava jedla s láskou a starostlivosťou zvyšuje jeho priaznivé účinky. Odporúča sa venovať čas príprave výživných polievok, vývarov a dusených pokrmov.
  • Vyhýbajte sa zaťažujúcim jedlám: Potraviny, po ktorých sa cítite unavení, nafúknutí alebo bez energie, vám neprospievajú. To všetko sú znaky, že vás oslabujú.

Všeobecne odporúčané potraviny na posilnenie sleziny

  • Neutrálne a teplé sladké chute: Medzi ne patria obilniny ako biela ryža, ovos, pohánka, špalda a koreňová zelenina ako mrkva, sladké zemiaky, tekvica.
  • Ľahko tepelne upravená zelenina: Zelená listová zelenina a jemná zelenina ako brokolica a fazuľa, ktoré si vyžadujú ľahké varenie.
  • Bielkoviny: Vysokokvalitné zdroje bielkovín, ako je kuracie mäso, hovädzie mäso, jahňacie mäso, ryby, napríklad makrela a tuniak.
  • Korenie: malé množstvo ostrého korenia, ako je cibuľa, cesnak, čerstvý zázvor, škorica, muškátový oriešok, fenikel.

Všeobecné potraviny, ktoré zaťažujú slezinu

  • Surové a studené potraviny: Zeleninové šaláty, surové ovocie, klíčky a obilné klíčky, tofu.
  • Potraviny produkujúce vlhkosť: Zmrzlina, mliečne výrobky (okrem malého množstva masla a jogurtu), cukor, čokoláda.
  • Spracované potraviny: Vyhýbajte sa éterom, farbivám, konzervačným látkam a chemicky modifikovaným potravinám. Tieto potraviny neprinášajú kvalitnú a využiteľnú Qi a oslabujú slezinu.
Potraviny,Produkty,Odporúčané,Pre,Tehotenstvo.,Zdravá,Strava

Sezónne stravovanie v tradičnej čínskej medicíne (TCM)

Sezónne stravovanie je v TČM kľúčové pre udržanie rovnováhy a zdravia. Každé ročné obdobie má svoje špecifické energetické vlastnosti, ktoré by mala strava odrážať.

  • Jar. Odporúča sa jesť ľahkú, čerstvú jarnú zeleninu, ako sú reďkovky, jarná cibuľka, šalát, všetky druhy obilnín, strukoviny hrach, fazuľa a šošovica, bylinky, ako sú púpavy, sedmokrásky a žihľava, a kyslé potraviny, ktoré podporujú Qi pečene.
  • Leto: Cieľom je ochladiť telo a podporiť srdcovú Qi. Strava by mala byť osviežujúca a hydratačná, vrátane melónov, uhoriek, paradajok, morských rias, pohánky, kuskusu, klíčkov, bulguru atď. Uprednostňujú sa ľahko alebo krátko tepelne upravené potraviny.
  • Jeseň: Zameriava sa na zvlhčenie pľúc a prípravu na chladnejšie mesiace. Odporúča sa konzumácia teplejších potravín, ako sú polievky, dusené jedlá a koreňová zelenina. Tiež hrušky, marhule, pohánka, quinoa, ryža, fazuľa mungo, špenát, červená repa, mrkva a biele slané potraviny, ako sú reďkovky, chren a pór.
  • Zima: Cieľom je udržať teplo a posilniť obličkovú Qi. Strava by mala byť bohatá na výživné a zahrievacie potraviny, ako sú mäsové vývary, koreňová zelenina, semená a orechy, strukoviny a teplé koreniny, napríklad zázvor a škorica. Uprednostňujú sa dlho varené jedlá.

Sezónne stravovanie TCM pomáha telu prispôsobiť sa zmenám počasia a podporuje celkovú harmóniu a zdravie.

Klinické poznámky

Dodržiavaním zásad stravovania podľa TČM môžeme dlhodobo zlepšiť svoje zdravie, zvýšiť odolnosť voči chorobám a dosiahnuť lepšiu kvalitu života. Strava je kľúčom k harmónii tela a mysle a jej správnym používaním môžeme dosiahnuť optimálne zdravie a pohodu.

Posilnite slezinu vývarmi z mäsa, zeleniny a obilnín.

Všetko robte primerane. Základným slovom čínskej medicíny je "primerane". Každý extrém je problém. Nejedzte stále tie isté potraviny, jedzte pestro. Robte a jedzte všetko, na čo máte chuť, ale s mierou.


Praktické rady

  • Konzumácia potravín: Proces trávenia sa začína v ústach, preto musíte jedlo dôkladne zjesť. Jedzte pomaly a pokojne, venujte jedlu pozornosť a vychutnávajte si ho.
  • Fyzická aktivita: Dôležité je dostatočné, ale nie vyčerpávajúce cvičenie. Nadmerné sedenie a premýšľanie škodí slezine, preto je vhodné kombinovať sedavé zamestnanie s fyzickou aktivitou.
  • - Odpočinok a spánok: Dôležitý je nielen pohyb, ale aj primeraný odpočinok. Snažte sa čo najviac spať pred polnocou. Do postele choďte v rovnakom čase a večer ukončite svoje aktivity.
  • Ovládajte svoje emócie: Emócie pomáhajú harmonizovať nerovnováhu v tele. Problémy vznikajú, keď sú nadmerné, dlhodobé alebo potláčané. Nechajte ich voľne plynúť, pozorujte ich, ale nesnažte sa ich príliš krotiť ani im nepodľahnúť.

Strava je kľúčovým prvkom pri udržiavaní zdravia a rovnováhy Qi. Dodržiavaním týchto zásad môžeme podporiť svoje celkové zdravie a vitalitu.

Budujte si dobré vzťahy, všetko vyššie uvedené nebude mať veľký vplyv na vaše zdravie, ak si nebudete budovať dobré vzťahy s ľuďmi okolo seba. S partnerom, deťmi, rodičmi, príbuznými, kolegami v práci a ľuďmi vo vašej komunite. A to je najdôležitejšie pravidlo zo všetkých.

Kardio,vytrvalostné,cvičenia,,použite,fitness,hodinky,a,aplikáciu.

Príklady stravovacích plánov

Diétny plán na posilnenie sleziny:

- Raňajky: Teplá kaša s medom a škoricou.

- Obed: zelenina na pare s ryžou a kuracím mäsom.

- Večera: Polievka z červenej šošovice s mrkvou a zázvorom.

Jedálny lístok na vyváženie jin a jang:

- Raňajky: Teplý jazmínový čaj s trochou medu, celozrnný chlieb s avokádom.

- Obed: čerstvý zeleninový šalát s tofu a sezamovými semienkami.

- Večera: Ryba na pare s koreňovou zeleninou a zemiakmi.

Záver

Dodržiavajte základné zásady:

  • Pravidelnosť a pokoj pri jedle.
  • Vyvážená strava.
  • Posilňovanie sleziny.
  • Výber kvalitných potravín.
  • Príprava potravín s ohľadom na energetické vlastnosti.
  • Prispôsobenie stravy ročným obdobiam.
  • Pomalé a pokojné jedenie.
  • Pravidelné cvičenie.
  • Primeraný odpočinok.
  • Všetko robiť s rozumom.
  • Ovládajte svoje emócie.
  • Budujte dobré vzťahy.