po-pá 7:00-15:00
Čo je Qi
Qi je základná látka a hnacia sila nášho tela. Je ako palivo nášho tela. Práve vďaka Qi môže naše telo vykonávať určité funkcie. Qi zvyčajne prekladáme ako "energia". Je aktivátorom funkcií, je zdrojom tepla nášho tela, jangová časť tvorí okolo nás ochranný obal a je súčasťou našej imunity, reguluje tok krvi a udržuje krv v cievnom systéme, je zodpovedná za metabolizmus, teda za fungovanie nášho metabolizmu, a zásobuje naše telo živinami, ktoré podporujú jeho fungovanie a regeneráciu. Kvalitu našej Qi ovplyvňuje kvalita a sila esencie, ktorú sme zdedili po našich predkoch, ako aj kvalita potravy, ktorú prijímame, a kvalita vzduchu, ktorý dýchame. A tiež sila orgánov, ktoré produkujú Qi z potravy a vzduchu.
Veľmi dôležité je, že Qi musí byť neustále v pohybe, nie v stagnácii.
Pečeň je orgán, ktorý je veľmi citlivý na emocionálny stres. Jednou z funkcií pečene je, že všetko v tele je tekutejšie. Umožňujú nielen Qi, ale aj krvi a ďalším tekutinám voľne prúdiť v tele. Ak trpíme nadmernými alebo potlačenými emóciami, táto schopnosť sa ľahko zablokuje. Najprv sa Qi začne spomaľovať, neskôr sa vytvoria blokády, ktoré sa najčastejšie prejavujú rôznymi napätiami kdekoľvek v tele. Ak tento stav trvá príliš dlho, začne sa blokovať aj krv a hlien. A tak sa v tele vytvárajú rôzne útvary - myómy, cysty alebo dokonca nádory.
Zablokovanie pečeňovej Qi môžu spôsobiť najmä emócie a náš duševný stav. Akonáhle podľahneme emóciám, stiahneme sa, telo nie je uvoľnené a Qi a krv nemôžu voľne prúdiť. To môže spôsobiť, že sa cítime nervózni, plačliví, podráždení, máme napätú šiju a bolesti hlavy. Energeticky nabitá pečeň má tendenciu útočiť na slezinu (trávenie), čo môžeme pociťovať ako nadúvanie alebo hnačku. Ak nadmerná energia pečene napadla žalúdok, prejavuje sa to ako grganie, pocit na vracanie alebo zvracanie, horkosť v ústach a bolesť v boku. Pri stagnácii Qi pečene môže dôjsť k stagnácii krvi a tekutín, opuchom, nadúvaniu a zdureniu uzlín.
Stagnácia Qi pečene môže negatívne ovplyvniť menštruačný cyklus u žien. Poruchy menštruácie, bolestivá menštruácia, neplodnosť atď. Pomerne typickým prejavom stagnácie pečene je predmenštruačný syndróm. Stagnácia Qi pečene je zodpovedná za všetko, čo je zhoršené stresom.
Základnými príznakmi stagnácie Qi pečene sú:
Všeobecné zásady
Stagnácia Qi je zvyčajne spojená s poruchou funkcie pečene. Z biomedicínskeho hľadiska predstavuje pečeň detoxikačnú továreň tela a všetky látky vstrebávané tráviacim systémom prechádzajú najprv cez ňu. Pečeň spracováva a metabolizuje prírodné a umelé zlúčeniny. V dôsledku stále väčšej prítomnosti umelých látok (konzervačné látky, farbivá, liečivá) v modernej strave je pečeň často preťažovaná. To môže prispievať k niektorým príznakom stavu, ktorý je v tradičnej čínskej medicíne známy ako stagnácia Qi pečene. Pečeň je ovplyvnená aj prejedaním sa alebo príliš častým jedením. Hoci slezinu považujeme za hlavný tráviaci orgán, je to práve pečeň, ktorá ovplyvňuje distribúciu a načasovanie prísunu živín do nej, aby mohla efektívne pracovať. Preťažovanie Sleziny má sprostredkovane vplyv na pohyb Qi pečene.
Ak dochádza k stagnácii Qi pečene, treba sa vyhýbať stiesňujúcim a obmedzujúcim potravinám. Mali by sa uprednostňovať potraviny mierne štipľavého a rozptyľujúceho charakteru. Pacienti by mali jesť menej (od stola odchádzať s pocitom, že by mohli zjesť viac) a posledné jedlo dňa by sa malo podávať neskoro popoludní alebo podvečer. Búrlivé alebo nestále emócie pri stole sú veľmi škodlivé; jesť by sa malo v pokojnom a uvoľnenom prostredí. Pri tejto strave by sa mal klásť dôraz na zeleninu s bohatou škálou zelenej, žltej a červenej zeleniny doplnenej o ostré rušivé druhy. Ľahko korenené jedlá, ako napríklad karí alebo ázijská kuchyňa, pomáhajú cirkulácii Qi. Sacharidy a bielkoviny hrajú druhoradú úlohu, spolu by nemali tvoriť viac ako polovicu stravy.
Potraviny rozptyľujúce pozornosť, ktoré sú mierne štipľavé: korenie, cibuľa, cesnak, listová horčica, žerucha, kurkuma, bazalka, mäta vrátane mäty piepornej, chren, korenie, kardamón, rasca, fenikel, kôpor, zázvor, malé množstvo vína (najlepšie červeného) alebo ryžového vína, káva (1 šálka denne); pri stagnácii tepla buďte opatrní s ohrievajúcimi potravinami.
Pri stagnácii Qi je dôležitá aktivita. Z aktivít je vhodná rýchla chôdza, cvičenie pri hudbe, strečingové cvičenia, masáž a automasáž vybraných bodov a častí tela. Pokiaľ ide o masáže, môžete stimulovať oblasť na chodidle medzi palcom a ukazovákom, nebojte sa vyvíjať tlak, tu začína dráha pečene a pekne ju uvoľníte. Môžete aplikovať každý večer po sprche.
Ak trpíte nadúvaním, odporúčam použiť recept na hrejivé vrecúško a aplikovať ho na oblasť pupka, podporíte tým pohyb v strede tela a pomôžete doplniť energiu aj tam.
Pomerné zloženie potravín pri stagnácii Qi pečene
Táto strava by mala klásť dôraz na zeleninu s bohatým zastúpením zelenej, žltej a červenej zeleniny doplnenej o rôzne druhy ostrých roztočov. Ľahko korenené jedlá, ako napríklad karí alebo ázijská kuchyňa, pomáhajú cirkulácii Qi. Sacharidy a bielkoviny hrajú druhoradú úlohu, spolu by nemali tvoriť viac ako polovicu stravy.
Dodržiavanie správnej stravy a životného štýlu je kľúčom k obnoveniu rovnováhy v tele a podpore správnej funkcie pečene.
Toto všetko opečte na panvici, nalejte do vreckovky alebo kúska látky, zaviažte, vyskúšajte teplotu a vložte pod pupok. Ak máte problémy so spánkom, škoricu môžete nahradiť levanduľou.
Stravovanie pri nedostatku Yin si vyžaduje starostlivý výber potravín, ktoré telu poskytnú potrebnú výživu a hydratáciu. Dôraz sa kladie na koncentrované živiny, vysoký podiel bielkovín a správnu prípravu jedla. Vyhýbanie sa potravinám, ktoré môžu zhoršiť príznaky nedostatku Yin, je kľúčom k zlepšeniu celkového zdravia a pohody. Pravidelný denný režim, dostatok spánku a správna hydratácia sú tiež nevyhnutné na udržanie rovnováhy Yin v tele.