po-pá 7:00-15:00
Kategória.
Použitie receptu podľa tradičnej čínskej medicíny:
- posilňuje a posilňuje slezinu
- transformuje stagnáciu potravín v žalúdku
- harmonizuje žalúdokPrečo
- zastavuje hnačku
- harmonizuje trávenie
Popis: V prípade, že sa v priebehu dňa objavia problémy s trávením, je potrebné ich riešiť:
Zmes s vynikajúcim zložením, ktorá rieši problémy s trávením na viacerých úrovniach. V oblasti žalúdka je hlavným problémom tendencia k stagnácii potravy - žalúdok "nestrávi" a my máme pocit tlaku, plnosti v nadbrušku a môže dochádzať k častému grganiu alebo grganiu. Problémy sa zvyčajne zhoršujú po jedle. Následne sa všetko môže "presunúť nižšie" - do čriev, o ktorých v čínskej medicíne už hovoríme ako o slezine. Žalúdok nedostatočne spracoval potravu, a preto slezina oveľa ťažšie oddeľuje "čisté od zakaleného", čo je jej najdôležitejšia funkcia. Len čistá, jemnozrnná Gu Qi (zrnková Qi) môže byť použitá na produkciu Qi, krvi a ďalších životne dôležitých látok. Nielenže telo trpí ich nedostatkom, ale nespracovaná potrava spolu s vlhkosťou, ktorú produkuje nesprávne fungujúca Slezina, spôsobí výrazné nadúvanie a grganie v bruchu, po ktorom nasleduje hnačka.
Spočiatku sa takéto stavy môžu vyskytnúť len po prejedení alebo po ťažkých jedlách, ale ak na ne správne nereagujeme a neriešime ich, stav sa stane chronickým a môže nás trápiť akékoľvek jedlo. Typická je aj únava po jedle. Vtedy siahneme po Ťian Pi Tang.
Zmes obsahuje byliny, ktoré rozrušujú stagnáciu a pomáhajú správnemu toku a využitiu potravy v žalúdku a črevách, spevňujú slezinu, vysušujú a odstraňujú patologickú vlhkosť a harmonizujú celý tráviaci komplex. Zlepšuje sa trávenie, máme viac energie a radosť z každého jedla.
Indikácie:
- nevoľnosť
- únava a nepohodlie po jedle
- tlak
- ťažkosť alebo rozťahovanie žalúdka
- časté grganie až regurgitácia
- nadúvanie
- hryzenie v bruchu
- kašovitá stolica, hnačka až vodnatá hnačka
- pomalý metabolizmus
- výtoky
- zápcha
Moderné použitie:
- oslabenie pankreasu (slinivky brušnej)
- chronická únava
- nedostatok chuti do jedla
- chronická gastritída
- pankreatitída
- enteritída a kolitída (dlhodobý zápal žalúdka, pankreasu, tenkého a hrubého čreva)
- celiakia
- peptické vredy dvanástnika
- hnačka až dyzentéria
- cirhóza pečene
Jazyk:
- Jazyk: bledý
- chvejúci sa
- s bielym povlakom
- často opuchnuté a s odtlačkami
Pulz:
- rôzne
- podľa aktuálneho stavu (xi, xu, ru...)
Kontraindikácie:
- akútna otrava kontaminovanými potravinami
- zmes nie je určená pri stagnácii potravy (prejedaní sa) bez súčasnej nedostatočnosti sleziny a žalúdka
Poznámky:
Zmes dopĺňa celkovú energiu a podporuje - posilňuje funkciu trávenia.
Pri posilňovaní tráviaceho komplexu je potrebný pravidelný stravovací režim a úprava stravy smerom k posilneniu Sleziny a harmonizácii Žalúdka.
Oslabenie Sleziny vedie k mnohým ďalším scenárom. Často potom z nedostatku obrannej Qi dochádza k oslabeniu našej obranyschopnosti.
Ak prevláda rozťahovanie Žalúdka, nadúvanie a plynatosť nad pocitom ťažoby a pociťuje sa variabilná bolesť, odporúčame kombináciu s tinktúrou Mu Xiang Shun Qi Wan, ktorá výborne rozhýbe stagnáciu v oblasti stredného žiariča.
Ak je trávenie výrazne ovplyvnené stresom, odporúčame kombináciu s tinktúrou Xiao Yao San, ktorá uvoľňuje pečeň a harmonizuje ju so slezinou.
Zloženie receptu:
Adaptácia |
Čínsky |
Český |
Latinčina |
Chao |
Bai Zhu |
Atractylus grandifolia, oddenok |
Rhiz. atractylodis |
|
Fu Ling |
kokosový pór, sklerócium |
Skler. poriae |
|
Dang Shen |
Kremeň chlpatý, koreň |
Rad. codonopsis pilosulae |
Chao |
Shan Yao |
Čínsky batát, hľuza |
Tub. dioscoreae oppositae |
|
Rou Dou Kou |
Muškátový oriešok |
Sem. myristicae |
Chao |
Shan Zha |
hloh, ovocie |
Fruc. crataegi |
|
Shen Qu |
Vitálne kvasinky |
Massa fermentata |
Sheng |
Mai Ya |
naklíčený jačmeň, ovocie |
Fruc. hordei germinatus |
|
Chen Pi |
Mandarínka, kôra |
Peri. citri |
|
Sha Ren |
amom krovitý, plod |
Fruc. amomi |
|
Mu Xiang |
Lopúch, koreň |
Rad. aucklandiae |