po-pá 7:00-15:00
Čo je Qi
Qi je základná látka a hnacia sila nášho tela. Je ako palivo nášho tela. Vďaka Qi môže naše telo vykonávať určité funkcie.
Qi zvyčajne prekladáme ako "energia". Je aktivátorom funkcií, je zdrojom tepla nášho tela, jangová časť tvorí okolo nás ochranný obal a je súčasťou našej imunity, reguluje tok krvi a udržuje krv v cievnom systéme, je zodpovedná za metabolizmus, teda za fungovanie nášho metabolizmu, a zásobuje naše telo živinami, ktoré podporujú jeho fungovanie a regeneráciu.
Viac o funkciách Qi nájdete tu.
Kvalitu našej Qi ovplyvňuje kvalita a sila esencie, ktorú sme prevzali od našich predkov, kvalita potravy, ktorú konzumujeme, a kvalita vzduchu, ktorý dýchame. A tiež sila orgánov, ktoré produkujú Qi z potravy a vzduchu.
Qi môže chýbať v tele ako celku alebo v jednotlivých orgánoch.
Typické príznaky celkového nedostatku Qi sú:
Keď hovoríme o nedostatku Qi, zvyčajne máme na mysli nedostatok Qi sleziny. Qi však môže chýbať aj vo väčšine iných orgánov - v pľúcach, potom sa nám ťažšie dýcha, v obličkách, potom máme problém s inkontinenciou, v srdci, potom môžeme mať problém s arytmiou atď.
Základné príznaky nedostatku Qi sleziny sú:
Všeobecné zásady
Strava by mala posilňovať Qi sleziny prostredníctvom dobre uvarených, jednoduchých jedál s relatívne malým množstvom ingrediencií. Základom stravy sú komplexné sacharidy doplnené malým množstvom kvalitných bielkovín a ľahko tepelne upravenou zeleninou. Jedlá by mali byť čerstvé, príjemné na pohľad a chuť a najlepšie z miestnych sezónnych produktov.
Hoci by sa všetky potraviny mali variť, neodporúča sa ich prevárať, až kým nie sú rozmočené. Zelená listová a jemná zelenina, ako je brokolica a fazuľa, si vyžaduje len ľahké varenie, zatiaľ čo koreňová zelenina a obilniny si zachovajú svoj tvar, štruktúru a Qi aj po dlhom pomalom varení.
Proces trávenia sa začína v ústach, preto je potrebné jedlo dôkladne prežúvať a pomaly si ho vychutnávať. Jedlo si treba vychutnať. Prísna alebo monotónna strava je pre slezinu škodlivá.
Príprava jedla
Samotná príprava môže mať významný vplyv na celkovú kvalitu Qi a priaznivé účinky jedla. Je samozrejmé, že jedlá pripravené s láskou a potešením chutia lepšie ako tie kúpené v obchodoch alebo pripravené v zhone či s odporom. To je často kameňom úrazu, pretože nie každý rád varí alebo má na to čas. Avšak venovať si čas a námahu na to, aby ste sa najedli, je samo o sebe dôležitou súčasťou liečebného procesu.
Vyhradiť si cez víkend čas na prípravu hustých a výživných polievok, zeleninových a mäsových vývarov a gulášov na nadchádzajúci týždeň je spôsob, ako sa aktívne zapojiť do procesu posilňovania sleziny. Takýmto spôsobom si zlepšíte aj duševnú pohodu, čo tiež prospieva Slezine.
Zakázané potraviny
Na posilnenie Qi sleziny je dôležité:
Pomerné zloženie potravín pri nedostatku Qi
Hlavnou zložkou prijímanej potravy by mali byť sacharidy (40 - 60 %), zvyšok tvorí varená zelenina (30 - 40 %) a kvalitné bielkoviny (10 - 20 %). Toto je dôležité najmä v počiatočných fázach liečby. Keď slezina zosilnie, možno samozrejme pridať ďalšie prvky stravy. V prípade vyššieho zvlhčovania by sa však mal objem prijatých sacharidov starostlivo sledovať. Ak už slezina zosilnela alebo ak sa nachádzate v horúcom podnebí, je možné pridať menšie množstvo listovej zeleniny (na sendviče a pod.).
Jedným z najlepších jedál, ktoré pomáhajú Slezine obnoviť Qi, môže byť ryžová kaša congee.
Ide o dlho varenú ryžovú kašu. Zvyčajne sa ryža varí s vodou v pomere 1:9. Congee môže byť ochutená rôznymi prísadami.
Ak chcete získať viac inšpirácie, ako pripraviť ryžovú kašu congee, pozrite si tento recept.