po-pá 7:00-15:00
30 g sušených húb Shiitake
100 g pancetty
2 strúčiky cesnaku
2 šalotky
125 g bryndze
70 ml smotany
300 g hrášku (čerstvého)
250 g masla
biele polosladké víno
vínny ocot
niekoľko kvapiek pažítkového oleja
korenie
soľ
Potrebujeme: 400 g hladkej múky
4 vajcia
1 PL olivového oleja
soľ
Sušené huby Shiitake namočte na 30 minút do horúcej vody.
Na sucho opečieme pancettu (uvoľní dostatok tuku). Na tuku osmažte huby nakrájané na menšie kúsky. Hrášok varte vo vriacej vode asi 1 až 2 minúty a ochlaďte ho v ľade.
Teraz pripravte cesto na ravioly. Kuchynskú linku poprášte múkou a urobte do nej jamku. Do jamky rozšľaháme vajce, pridáme štipku soli a lyžicu olivového oleja. Vypracujte cesto, aby bolo hladké a trochu lepkavé (môžete to urobiť aj v kuchynskom robote). Cesto rozdeľte na menšie kúsky, poprášte múkou a rozvaľkajte na tenké pláty, z ktorých vykrajujte kolieska (ak nemáte vykrajovačku, môžete použiť pohár).
Teraz si pripravte náplň. Bryndzu vyšľaháme s trochou smotany, pridáme soľ, korenie, vyprážané huby a túto náplň dáme do cukrárskeho vrecka so špičkou.
Plnku vytlačíme do stredu koliesok a okraje cesta zľahka potrieme vodou. Navrch položíme druhé cesto a okraje pritlačíme k sebe. Varte vo vriacej vode približne 3 až 4 minúty.
Nakoniec pripravte omáčku beurre blanc. Šalotku a cesnak orestujte na masle. Pridajte biele polosladké víno a vínny ocot. Priveďte do varu a potom preceďte. Precedenú tekutinu opäť zohrejte, stiahnite z ohňa a postupne zašľahajte studené maslo. Je dôležité, aby sa maslo nezrazilo. Nakoniec pridajte zvyšok smotany a vyšľahajte. Vytvorí sa krémová omáčka. Ak nie je dostatočne hustá, treba pridať viac masla. Do omáčky beurre blanc pridajte dusený hrášok a jemne zohrejte. Nevarte ju, inak sa zrazí!
Podávajte na tanieri. Najprv ravioly, potom ich prelejte omáčkou, posypte opečenou pancettou a pokvapkajte pažítkovým olejom.
Obtiažnosť Počet porciíČas prípravy Celkový čas
ťažšie 425 min60 min