Vyberte reč krajiny, do ktorej chcete tovar doručiť. Podľa toho prispôsobíme stránku, aby ste si mohli vybrať dopravu a zaplatiť za objednávku.

Stáza krvi (Xue Yu)

Stáza krvi (Xue Yu)

Krv je životodarná tekutina, ktorá cirkuluje v našich cievach. Má tri hlavné úlohy:
  • Vyživuje telo
  • Hydratuje telo
  • Je materiálnym základom našej psychiky

Srdce, slezina a pečeň sú najtesnejšie spojené s krvou. Na tvorbu krvi z pohľadu čínskej medicíny má vplyv premena esencie z potravy a premena esencie Jing z obličiek. Esencia z potravy prenáša energiu čchi zo Sleziny do pľúc, kde sa mieša s čistou vdychovanou čchi obohatenou o energiu pľúc a srdca a preniká do ciev, kde sa mieša s krvou, aby ju doplnila a splynula s ňou. Transformácia esencie z obličiek prebieha v kostnej dreni a pečeni.

Aby krv mohla plniť svoje funkcie, musí neustále cirkulovať v cievach. Občas sa z nejakého dôvodu jej tok spomalí a potom zastaví, čo spôsobí zablokovanie, ktoré nazývame krvná stáza (Xue Yu). Príčinou krvnej stázy môže byť stagnácia pečeňovej Qi, prenikanie chladu do tela, zahustenie krvi teplom, oslabenie Qi, vonkajšie poranenie alebo oslabenie jangu a vznik vnútorného chladu.

Stáza krvi narúša mechanizmus Qi, a tak tvorí etiologický základ mnohých rôznorodých zdravotných problémov.

krv

Najčastejšie príznaky stagnácie krvi

  • Pevné bolesti kdekoľvek v tele (často ostré, zhoršujúce sa tlakom a zhoršujúce sa v noci).
  • Tvorba hmatných útvarov (myómy, cysty, polypy, endometrióza, nádory atď.).
  • Tmavošedá pokožka na tvári.
  • Purpurové pery, nechty a jazyk.
  • Fialové žilky na koži.
  • Bolesť počas menštruácie.
  • Vynechávanie menštruácie alebo problémy s plodnosťou.

Všeobecné zásady stravovania pri maľovaní

Hlavné zásady stravovania týkajúce sa obrazov stagnácie krvi sú podobné zásadám pri stagnácii energie Qi. Treba sa vyhýbať potravinám a návykom, ktoré zaťažujú pečeň (najmä stres), zhoršujú cirkuláciu energie Qi a krvi alebo ochladzujú a zužujú cievy.

Na rozprúdenie stagnujúcej krvi sa zvyčajne používajú korenené alebo zahrievacie jedlá. Ak je stav pacienta komplikovaný nadmerným teplom alebo nedostatkom Qi, zložky s teplou esenciou (napr. paprika, zázvor a cesnak) by sa mali používať opatrne. Opatrnosť je na mieste pri nasadzovaní stravy stimulujúcej krv v prípadoch, keď je stagnácia krvi komplikovaná alebo dokonca spôsobená nedostatkom Qi alebo Yang.

Všeobecne platí, že krvná stáza je sprievodným javom nejakého iného ochorenia alebo ju sprevádzajú iné ťažkosti. V takýchto prípadoch je lepšie namiesto toho, aby ste celú diétu založili na potravinách stimulujúcich krv, jednoducho doplniť akúkoľvek vhodnú diétu niekoľkými vybranými potravinami z nižšie uvedeného zoznamu. Ak je hlavným ochorením krvná stáza, možno spočiatku klásť zvýšený dôraz na potraviny podporujúce zriedenie krvi. Keď sa stav pacienta zlepší, diéta sa môže primerane upraviť.

potraviny

Odporúčané potraviny

  • Korenie a zelenina: kurkuma, šalotka, pór, pažítka, cesnak, zázvor, taro, baklažán, bazalka, paprika, muškátový oriešok, oregano, rozmarín, biele korenie.
  • Strukoviny a orechy: fazuľa adzuki, gaštany.
  • Mäso a ryby: krabie mäso.
  • Nápoje: červené víno, zelený čaj, čaj oolong.
  • Ovocie a zelenina: reďkovky, melón, paradajky, hrušky, vodné gaštany.
  • Huby: všetky druhy húb (šampiňóny, Judášovo ucho atď.).
  • Semená: lotosové semená, Jobove slzy (slzovka obyčajná).
Krvná stáza v maternici
  • Baklažán, morské riasy, chaluhy, Judášovo ucho.
Slané na zmiernenie tvrdosti
  • Krabie mäso, medúzy, morské riasy, nori (Porphyra umbilicalis), mušle, lastúry, sumčeky (trepang), uši, hloh.
Vyhýbajte sa
  • Potraviny s lepkom, mliečne výrobky, surové potraviny, mrazené potraviny, smoothies. Potraviny nezohrávajú hlavnú úlohu pri tvorbe stázy, ale môžu ochladzovať organizmus.

Klinické poznámky

Potraviny proti rakovine
  • Vitálne huby: reishi, coriolus, cordyceps, agaricus, chaga, maitake, hericium, enoki, shiitake, hríb, agaricon, polyporus, poria, auricularia.
  • Semená: slzovka, čierna ryža.
  • Zelenina: reďkovky, paradajky, cibuľa, cesnak, pór, jarná cibuľka, brokolica, kapusta, kel, karfiol, mrkva, špenát.
  • Ovocie: hrušky, melón, hrozno, maliny, čučoriedky, egreše, ríbezle.
  • Ostatné: vodné gaštany, lotosové semienka, ľanové semienka, fazuľa adzuki, zelený čaj, čaj oolong, malé množstvo vína, zázvor, korenie, ocot, primerané solenie, hloh, kurkuma, krabie mäso, medúzy, morské riasy, nori (Porphyra umbilicalis), mušle, lastúry, sumčeky (trepang), uši.

Recepty

Chlieb zo semien

Potrebujeme:

  • Potrebujeme: 230 g slnečnicových semienok
  • 2 vajcia
  • 30 g chia semienok namočených v 0,6 dcl vody
  • 60 g zlatých ľanových semienok
  • 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
  • 25 g psyllia
  • 2 lyžičky rascových semienok
  • 2 PL jablčného octu
  • 1 čajová lyžička soli
  • S vodou

Postup:

  • Chia semienka namočte na 5 minút do vody.
  • Slnečnicové a ľanové semienka spolu s psylliom zomelieme v kuchynskom robote.
  • K pomletým semienkam pridajte ostatné prísady a postupne prilievajte vodu, kým nevznikne konzistencia podobná cestíčku.
  • Cesto položte na papier na pečenie do formy na srnčí chrbát a pečte pri teplote 150 °C približne dve hodiny.
  • Po upečení nechajte vychladnúť a vyklopte z misy. Chlieb musí byť nízky, aby sa prepečie, cesto je ťažké kvôli semienkam. Preto plech naplňte maximálne do polovice.
chlieb

Krekery s chia semienkami

Potrebujeme: 1:

  • Potrebujeme: 1 diel chia semienok
  • 1 diel slnečnicových semienok
  • 1 diel tekvicových semienok
  • 1 diel sezamových semienok
  • 2 diely vody
  • 1 strúčik cesnaku (rozdrvený)
  • 1 polievková lyžica strúhanej cibule
  • Soľ

Postup:

Predhrejte rúru na 160 °C, plech vyložte papierom na pečenie. Vo veľkej miske zmiešajte všetky semienka. V menšej miske dobre zmiešajte vodu, cesnak a cibuľu, zalejte zmesou semien, osoľte a dobre premiešajte. Zmes nechajte 30 minút odpočívať, kým nezhustne. Pomocou stierky rozotrite zmes na plech s papierom na pečenie, stierkou alebo nožom vykrojte ľubovoľný tvar a pečte približne 30 až 40 minút.

Cibuľu alebo cesnak môžete opäť nahradiť rozmarínom, tymianom alebo škoricou atď.